Twoja przeglądarka jest przestarzała i nie wspiera obecnych standardów WWW.
Zalecamy instalację najnowszej wersji jednej z przeglądarek, które poprawnie obsługują obecne standardy, np:

• Arora
  • Chrome
  • Firefox
  • Opera
  • Safari

Ekologiczny pogrzeb

W zgodzie z naturą... Czyli jak?

Ekologiczny pogrzeb

Postprzez borys3k » 27 maja 2010, o 15:34

Tego tematu nie mogłem przemilczeć. Jednak subskrybcja niektórych kanałów RSS jest ciekawym pomysłem, ze względu na mnóstwo informacji. Po raz kolejny zaskoczył mnie portal supermózg. Tylko czy jest to dobry wydźwięk? Sam nie wiem. Portal ów pisze o opracowanej nowej technologii pochówku. Jak można przeczytać:

Pierwszym elementem procesu jest odzyskanie wody, która stanowi około 70 procent masy ciała. Zwłoki zamrażane są do temperatury – 18 stopni Celsjusza, a następnie poddawane są działaniu ciekłego azotu (a więc temperaturze -196 st. C). Stają się kruche i łamliwe. Dzięki wibracjom o określonej amplitudzie zmieniają się w organiczny proszek. Ten zasysany jest do komory, w której odparowywana jest z niego woda. Z suchego proszku oddzielane są wszelkie metale, np. z plomb lub śrub wszczepianych w ciało. Pozostałość wkładana jest do małej trumny ze skrobi kukurydzianej. Z pogrzebem nie ma pośpiechu – organiczny proszek, który dostajemy jest absolutnie czysty, bezwonny i nie rozkłada się, jeśli jest trzymany w suchym miejscu.

Jednak nie chodzi o to, by przechowywać szczątki. Zakopuje się je płytko w ziemi. Po 6-12 miesiącach trumna wraz z zawartością zamienia się w kompost. Można na miejscu pochówku zasadzić drzewo, krzew lub kwiaty, które będą czerpać substancje odżywcze ze rozkładającego się organicznego proszku.

Szczerze powiem, że niewąsko się zdziwiłem czytając te słowa. Może to i bardzo praktyczne podejście do ochrony środowiska, jednak czy właściwe postępowanie jeżeli chodzi o szacunek dla zmarłego? Ok, ktoś może mi zarzucić, a czy kremowania ciała to też niedobry sposób? Wydaje się jednak, że odwadnianie (plazmoliza?) a następnie używanie ciekłego azotu jest jakby mniej ludzkie aniżeli kremacja. A co Ty sądzisz na ten temat?
borys3k
Moderator

Re: Ekologiczny pogrzeb

Postprzez szepczący » 12 cze 2010, o 11:25

Nie jestem znawcą, więc napiszę tylko to co mi sie wydaje (popraw mnie jeśli sie mylę). Wydaje mi sie, że i w przypadku tradycyjnego pogrzebu większośc z tych procesów koniec końców i tak zajdzie - tyle że dużo wolniej. "Z prochu powstałeś.." Natura odbierze co swoje, a czy opisana metoda faktycznie jest bardziej "ekologiczna"?
W tym miejscu wspomnę pewien ciekawy program popularononaukowy (niestety nie pamiętam tytułu) który miałem przyjemnoś oglądac już jakiś czas temu. Otóż autorzy pokusili sie o bardzo ciekawą analizę różnych "ekologicznych przedsięwzięć". Uczynili to na zasadzie pewnego ekologicznego rachunku, i zadali pytanie, czy ostatecznie przyroda zyska, czy może straci jeśli wezmiemy pod uwagę koszty na które uwagi sie nie zwraca? Bo, odnosząc sie do przykładu który podałeś: ile energii trzeba zużyć, aby przeprowadzić cały ten skomplikowany proces? Pewnie sporo. O ile więcej w związku z tym zostanie wyprodukowanego CO2 i innej trucizny? Wdrożenie tych nowych technologii, produkcja urządzeń potrzebnych do realizacji procesów (oraz ich pozniejsza utylizacja) - to są koszty ekologiczne których przecież sie nie ponosi przy zwyczajnym zakopaniu trumny z ciałem. O tych rzeczach się zapomina, a przecież je także należy brać pod uwagę w ostatecznym rozrachunku.
Co do strony moralnej - właściwie nie mam zdania. Ale nie powiem by mnie to w jakiś szczególny sposób raziło, choć nie chciałbym takiego pogrzebu - z powodów które wymieniłem powyżej nie wydaje mi sie to zbyt sensowne.
Pozdrawiam.
Duch jest Ogniem, który rozgrzewa wolę.
Wola jest Wiatrem, który unosi myśli.
Myśli są Wodą, co ożywia ciało.
Ciało jest Ziemą, błotem - lub skałą.
Dziennik byłej satanistki
okulta
szepczący
Moderator

Powrót do Ecologicus