Twoja przeglądarka jest przestarzała i nie wspiera obecnych standardów WWW.
Zalecamy instalację najnowszej wersji jednej z przeglądarek, które poprawnie obsługują obecne standardy, np:

• Arora
  • Chrome
  • Firefox
  • Opera
  • Safari

Śniadanie Wielkanocne - inspiracje

Rozkosze podniebienia

Re: Śniadanie Wielkanocne - inspiracje

Postprzez szepczący » 12 kwi 2009, o 13:31

A tak przy okzaji - wiedzieliście, że wieolkanocna tradycja dzielenie sie jajkiem, pisanki i wiele innych zaczerpnięto z Ostary?
Wychodzi na to, że inspiracje dla wielkanocnego śnadania zawdzięczamy..pogaństwu ;)
Duch jest Ogniem, który rozgrzewa wolę.
Wola jest Wiatrem, który unosi myśli.
Myśli są Wodą, co ożywia ciało.
Ciało jest Ziemą, błotem - lub skałą.
Dziennik byłej satanistki
okulta
szepczący
Moderator

Postprzez Grawinia » 12 kwi 2009, o 15:00

Niestety....jak wiele innych w katolicyzmie! ;)
Grawinia
Dyskutant
Dyskutant

Postprzez bury » 2 kwi 2010, o 20:53

Jajka

Ostatnio, pojawiły się jajka z numeracją i to ciekawa sprawa jest.
Jajka lubię jeść, ale świadomość umęczonej kury, karmionej jakimś bliżej nieokreślonym "czymś" budzi we mnie spory niesmak do kurzęcego produktu.
Pewien profesor (niestety nie pamiętam nazwiska) klarował, że z tymi jajkami to nie do końca tak jest, że „0” (czyli te ekologiczne od kury wyzwolonej) są najzdrowsze - bo kura,nie wiadomo co na tej wolności wciąga , a te typu 1-3 to podobno najgorsze są. Pan profesor zwrócił uwagę na ciekawą kwestię, otóż Unia Europejska dała naszym kurom coś na kształt większej przestrzeni osobistej - klatki są już dużo większe i kura nie jest w nich stłamszona, oraz nową dietę. Nie jest już karmiona mączkami kostno - mięsnymi oraz, jest zakaz karmienia ich wszelkimi hormonami i innymi używkami. Mało tego, kury od bodajże przyszłego roku będą miały jeszcze lepiej, gdyż klatki będą jeszcze większe i będą w nich grzędy i jakieś inne bonusy.
Jeszcze dodatkowa informacja: żółtość żółtka zależy od tego ile kura spożyła np marchewki - niektórzy łączą kolor od warunków chowu. Im więcej bkarotenu w diecie tym żółtko żółciejsze. Szczerze mówiąc, to te jaja typu zero ze sklepów, to mimo wszystko są średnie w walorach smakowych, no czasem się trafi diamencik, więc staram się sprowadzać je ze wsi i to się już nazywa "coś".
Mam nadzieję, że świadomość iż kurom jest trochę lepiej poprawi nam wszystkim nastrój na święta, smacznego i wesołych życzę Wam tu wszystkim.

bury

.
bury
Wtajemniczony

Postprzez Sel » 3 kwi 2010, o 00:14

bury napisał(a):Ostatnio, pojawiły się jajka z numeracją i to ciekawa sprawa jest.

Oj bury, widać, że rzadko robisz zakupy, jajka z numeracją są już od dawna ;)
Ja też lubię jajka, a najbardziej takie bez stempelka, tylko ciii... Wiem, że to nielegalne ;)
Czasem zdarza mi się takie dostać w prezencie. Mają zupełnie inny smak i zapach.

Jeśli chodzi o barwę żółtka, z tą marchewką to ściema absolutna. Na kolor żółtka największy wpływ ma zawartość w paszy liści pokrzywy. Dopóki żyła moja babcia, ojciec co roku w maju zbierał wielkie ilości pokrzywy i karmił nią babcine kury. Czego nie dały racy zjeść, suszył na zimę. Żółtka były tak bardzo żółte, że aż pomarańczowe i absolutnie pyszna :D

Natomiast z tym "co wciąga kura" to jest podobnie jak z owocami i warzywami. Jak jest gospodarstwo blisko szosy, to nic nie jest zdrowe. Niestety, nie wiemy skąd pochodzą kupowane przez nas produkty...

A tych klatkowych kur też mi szkoda, niestety kurom nie jest jeszcze lepiej. Właśnie niedawno słuchałam, że hodowcy zupełnie nie są przygotowani do poprawienia ich bytu i w związku z unijnymi przepisami mają po prostu zacząć likwidować hodowle... Czyli cena jaj wzrośnie...
Wiem, znowu marudzę :D

Na poprawę humoru załączam moją Świąteczną karkóweczkę, szkoda, że nie mogę załączyć również jej zapachu :)

Obrazek

Przepis na blogu: swiatloczula.eu
Sel
Administrator

Poprzednia strona

Powrót do Smakosz